Salmon City består av en gjeng sultne unge folk som liker å drive forretninger og lære om morgendagens næringsliv. Les nedover her for å finne ut hva vi driver med, og hvorfor vi gjør det.

Sjømatnæringens mest attraktive arbeidsgivere.

Konsulenttjenester og analyse.

Norges største møteplass for studenter og sjømatnæringen.

HVORFOR HAVBRUK?

Hva skal vi bli når vi blir stor?

Bakgrunnen for vår interesse for havbruk og sjømatnæringen for øvrig er et ønske om å lære mer morgendagens næringsliv. “Hva skal vi jobbe med når vi blir stor?", er spørsmålet vi til enhver tid forsøker å løse.

Post-oljeøkonomien

Tar vi på oss Norge-brillene, og spør “Hva er det vi er gode på her til lands, som det kan være spennende å bli en del av?”, leder veien fort til havbruk.

I Norge i morgen-rapporten fra McKinsey ble havbruk løftet frem som næringen i landet med størst potensiale til å bidra til verdiskapning etter oljen.

Industrialisert havbruk er kanskje også den eneste næringen Norge er verdensledende på. Norge står kun for rundt 2% av globalt oppdrettsvolum, men resten av verdens oppdrettere ser til Norge som ledestjernen på hvordan man bygger industrialisert næringsliv av oppdrett.

Klimaet

På lik linje som det trengs en omlegging av energisystemet til fornybar energi trengs det også en omlegging av matsystemet, såkalt - Food Transition. Hele 25% av verdens klimagassutslipp er relatert til maten vi spiser.

Norsk havbruksnæring produserer i dag animalske proteiner med det laveste CO2-utslippet i verden (Coller FAIRR-indeksen). Dette betyr selvfølgelig ikke at næringen ikke har andre problemer, men å være verdensledende på proteinproduksjon med lavt CO2-utslipp er ikke et dårlig utgangspunkt. Verden må ha mat.

Og det er dette perspektivet vi anlegger når vi lærer om havbruksnæringen - vi ser næringen i konteksten av spørsmålet “Hvordan produsere mat til verdens befolkning på en mest mulig skånsom måte for planeten?”

Vi kan selvfølgelig ikke forsyne hele verdens befolkning med norsk oppdrettslaks. Men kan Norge bli et utstillingsvindu til verden på hvordan man driver bærekraftig matproduksjon? Er det i Norge vi skal flytte grensene for hva som er mulig å få til?

HVEM ØNSKER VI Å VÆRE?

Net Positive

En av bøkene vi forsøker å lære av og etterleve i Salmon City er Net Positive, utgitt av Paul Polman og Andrew Winston i 2022. Ett av prinsippene i boken er at bedrifter i dag bør etterstrebe “stakeholder capitalism”, istedenfor “shareholder capitalism”.

Hvem er Salmon City sine stakeholders, og hvem ønsker vi å være for de?

For de ansatte

For ansatte i Salmon City, og frivillige som er tilknyttet oss ifm. arrangementet, skal Salmon City være en læringsarena. Hos oss skal folk lære konkrete ferdigheter som er anvendelige i forretningslivet, og de skal lære om sjømatnæringen.

Det er det alle driver med her. Vi er på trening.

For bedriftene vi har som kunder

For bedrifter skal vi bidra til å posisjonere deres merkevare som arbeidsgiver overfor studentene. Også kalt employer branding. Enten det er gjennom data, analyse, konsulenttjenester, eller arrangementet Salmon City 2024, så er dette produktet vi tilbyr. Og på det området etterstreber vi å være de beste.

For studentene

For studentene håper vi å bidra til å løse spørsmålet: “Hva skal jeg bli når jeg blir stor?”. Gjennom våre arrangementer og øvrige tiltak skal vi skape arenaer for studenter til å komme i kontakt med, og å lære om sjømatnæringen.

For Norge og verden

Vårt bidrag er ørlite, men det er det bidraget vi er i stand til å stille med per nå. Og det er å spre budskapet om at dersom du er en ambisiøs ung student med god prosesseringshastighet i hodet, så er det kuleste du kan gjøre å bygge post-oljeøkonomien og bærekraftig næringsliv. Enten det er i havbruksnæringen, eller utenfor.

Vi lykkes neppe alltid med alle disse tingene, men det er dette vi strekker oss etter å være i verden.